آموزش

ساده ترین روش تهیه خمیر تکسچر

روش ساخت خمیر تکسچر

فهرست مطالب

 

از خمیر تکسچر ما برای نشان دادن انواع بافت (تکسچر) مثل بافت برجسته در نقاشی استفاده می‌کنیم این خمیر را شما می توانید از فروشگاه های لوازم هنری تهیه بکنید اما من در اینجا روشی را  به شما یاد می‌دهم که می توانید این خمیر را به راحتی و بدون وجود موادی خاص در منزل خودتان تهیه کنید.

 

 

 

خمیر تکسچر چیست؟

گاهی برای کشیدن تابلوی نقاشی بخصوص کارهای سبک آبستره نیاز است که برخی از قسمتهای نقاشی برجستگی داشته و یا بافت خاصی داشته باشد. این کار را می توان با استفاده از رنگ خالص ایجاد کرد. اما استفاده از رنگ هم هزینه زیادی دارد و شما می بایست نیمی از تیوپ رنگ خود را صرف ایجاد برجستگی مورد نظر نمائید هم اینکه باتوجه به مواد بکار رفته در رنگ ها آنها پس از خشک شدن حالت نرم و ارتجاعی بخود می گیرند که برای این کار مناسب نیستند. پس نیاز به ماده ای است که علاوه بر استحکام و چسبندگی لازم، هزینه کمتری را برای هنرمند در بر داشته باشد.

خمیر تکسچر

با این مقدمه متوجه شدیم که یک نیاز برای نقاشان وجود دارد اما پاسخ مناسبی برای آن نیافتیم. خمیر تکسچر برای پاسخ به این نیاز نقاشان ساخته شده است. خمیر تکسچر با عنوان Texture Paste خمیری است که با قدرت چسبندگی مناسب، بر روی سطح کار شما قرار میگیرد و برجستگی لازم را به کار نقاشی می دهد. همچنین می توان با استفاده از یک شابلون طرح های خاصی را با آن ایجاد نمود و یا بافت در نقاشی ایجاد کرد.

 

تهیه خمیر تکسچر

اگر خیلی اهل خلاقیت و کشف امکانات تازه نیستید و نمی خواهید روش های جدید را امتحان کنید بهتر است که این خمیر را بصورت آماده از فروشگاه های لوازم هنری تهیه نمائید. اما اگر بدنبال تجربه جدید و استفاده از ظرفیت های خودتان هستید می توانید با استفاده از موادی که در اینجا به شما آموزش می دهم این خمیر را براحتی در منزل تهیه کرده و در نقاشی های خودتان بکار ببرید.

خمیر تکسچر آماده

 

مواد لازم برای تهیه خمیر تکسچر

ماده پر کننده (پودر مل یا گچ یا پودر بچه)، چسب چوب، رنگ اکریلیک، آب ، پیمانه، چوب بستنی، ظرف درب دار برای نگهداری خمیر

تهیه خمیر تکسچر

برای تهیه خمیر تکسچر شما نیاز به تهیه مواد خاص و ویژه ای ندارید و مواد اولیه آن در هر خانه ای به راحتی یافت می شود. مهمترین بخش خمیر تکسچر ماده پرکننده آن است در واقع ماده پر کننده از مواد اصلی آن است که می توانید از پودر مل، پودر گچ، پودر سینکا و یا پودر بچه استفاده نمائید. هر کدام از این مواد خمیر تکسچر منحصر بفردی را ارائه می دهد که ویژگی خاص خود را دارد. در اینجا ویژگی خمیرهای تکسچر با مواد مختلف را بصورت خلاصه برایتان عنوان می نمایم تا بتوانید باتوجه به کارتان تصمیم بگیرید که از کدام ماده استفاده نمائید.

خمیر تکسچر با پودر مل

پودر مل

 

بیشتر خمیر تکسچرهای بازار با این ماده پرکننده ساخته شده است. پودر مل یک پودر بسیار ریز و چسبنده می باشد که در تهیه خمیر بتونه در ساختمان سازی استفاده می شود. پودر مل در واقع همان کربنات کلسیم CaCo3 است که رنگ آن سفید متمایل به کرم بوده و می توان آن را از فروشگاه مصالح فروشی تهیه نمود. خمیر تکسچرهایی که با این ماده تهیه می شود نرم بوده و برای کارهای شابلون و بافت های ظریف کاربرد دارد.

 

خمیر تکسچر با پودر گچ

خمیر با پودر گچ

 

گچ با فرمول CaSo4 یا همان سولفات کلسیم ماده است که از سنگ گچ گرفته می شود و در ساختمان سازی کاربرد بسیاری دارد. خمیر تکسچرهای گچی بافت زبری داشته و سفت هستند. برای تهیه این خمیر تکسچر حتماً گچ را با سبد ریز الک نمائید تا خمیر یک دست و همگونی داشته باشید. از این خمیر تکسچر برای ایجاد بافت خشن و همچنین برای ایجاد برجستگی روی دیوار می توان استفاده نمود.

 

خمیر تکسچر با پودر بچه

خمیر با پودر بچه

 

پودر بچه یا پودر تالک Talc یک ماده پرکننده دیگر است که به راحتی در دسترس است و می توان آن را از داروخانه ها تهیه نمود. اما توجه داشته باشید که برخی از پودرهای تالک حاوی آزبست بوده که ماده ای سرطانزاست پس در استفاده از آن جانب احتیاط را رعایت نموده و حتی الامکان از ماسک استفاده نمائید.

حالا که با پرکننده ها آشنا شدیم به سراغ مواد دیگر رفته و ببینیم که این مواد با چه نسبتی باید با هم مخلوط شوند. در ابتدای کار یک ظرف برای مخلوط نمودن مواد در نظر بگیرید.

قبل از شروع کار برای اینکه اتاق یا میزتان کثیف نشود می‌توانید از یک کیسه و یک جعبه مقوایی یا کارتن استفاده کنید. اول از همه یک پیمانه از مواد پرکننده (که در بالا ذکر شد) را داخل ظرف ریخته و پس از آن به اندازه‌ی یک دوم پیمانه رنگ اکریلیک و به اندازه یک چهارم پیمانه چسب چوب به آن اضافه می نمائیم. برای اینکه مواد را بتوانیم هم بزنیم به مقدار بسیار کم و کمتر از یک چهارم پیمانه آب به آن اضافه نمائید. آب را بصورت کم کم به مواد اضافه کنید. حالا با استفاده از یک چوب بستنی شروع به هم زدن مواد نمائید. مواد را می بایست به خوبی هم بزنید تا بصورت کامل باهم مخلوط شوند. حالا خمیر تکسچر شما آماده است اما برای استفاده از آن عجله نکنید و لازم است که قبل از استفاده یک نکته دیگر را رعایت نمائید تا خمیرتان بعد از خشک شدن ترک نخورد . برای اینکه خمیرتان تا مدت‌ها باقی بماند و بتوانید از آن استفاده بکنید می‌توانید آن را داخل یک شیشه مربا یا هر ظرف دیگری که داشتید بریزید واز آن نگهداری کنید. بگذارید خمیرتان ۱۲ ساعت تا یک روز استراحت نماید.

 

روش جلوگیری از ترک خوردن خمیر

یکی از مشکلاتی که خمیرهای تکسچر دارند این است که پس از خشک شدن معمولا ترک های ریزی در آنها مشاهده می شود که یکی از علت های آن می تواند وجود آب زیاد در خمیر بوده و یا به نحوه خشک شدن خمیرتان بستگی دارد. اگر خمیر را با استفاده از سشوار یا گرم کننده خشک کنید باتوجه به اینکه لایه رویی زودتر خشک می شود خمیرتان ترک های ریزی بر می دارد. البته برخی از نقاشان از این تکنیک استفاده نموده و بافت ترک دار بر روی سطح نقاشی شان ایجاد می نمایند. اما اگر شما به این ترک ها نیاز ندارید لازم است که نکاتی را رعایت نمائید تا خمیرتان پس از خشک شدن ترک نخورد.

  • معمولا پس از استراحت خمیر، آب اضافی آن روی خمیر جمع می شود بنابر این براحتی می توانید آب اضافی خمیر خود را بگیرید تا خمیرتان دچار ترک خوردگی نشود.
  • در هنگام ساخت خمیر از میزان آب گفته شده استفاده نموده و سعی کنید که آب کمتری در ساخت آن بکار ببرید.
  • برای خشک کردن نقاشی تان از دستگاه سشوار استفاده نکنید و بگذارید تا خمیر در معرض هوا خود بخود خشک شود.
  • هنگامی که خمیرتان در طی زمان کمی سفت شد برای روان تر شدن آن از رنگ اکریلیک استفاده نموده و از اضافه کردن آب خودداری نمائید.

با رعایت موارد فوق خمیرتان اصلا ترک نخورده و بافتی یک دست و همگون خواهید داشت.

 

انواع خمیر تکسچر

این بخش مربوط به کسانی میشود که می خواهند خمیر تکسچر اماده از بازار تهیه کرده و در نقاشی خود بکار ببرند. وقتی به فروشگاه لوازم هنری می روید و سراغ یک خمیر تکسچر را از صاحب فروشگاه می گیرید ممکن است انواع مختلفی از خمیر تکسچر را به شما پیشنهاد بدهد ؛ در صورتی که اطلاعاتی درخصوص ویژگی این خمیرها نداشته باشید در ابتدای کار کمی دچار سردگمی شوید. برای همین لازم است که انواع خمیرها را و خواص آنها را بدانید تا در انتخاب آنها شما کمک نماید. در اینجا تعدادی از پرکاربردترین خمیرهای تکسچر را برای شما نام برده و ویژگی های آنها را توضیح می دهم.

 

خمیر تکسچر بسکت

یکی از معروفترین خمیرتکسچرهای بازار خمیرهای بسکت Basket هستند. این نوع از خمیرهای تکسچر دارای بافت نرم و یکنواختی است که برای کارهای ظریف و برجستگی های معمولی کارایی دارد. بسکت متداول ترین نوع خمیر تکسچر بوده و یکی از مهمترین کاربردهای آن در شابلون کاری برجسته می باشد.

 

خمیر تکسچر  اسپانچ

این نوع از خمیر تکسچر برخلاف خمیر بسکت به نقاشی بافت زبر و خشنی می دهد و مناسب کارهای با بافت درشت و زبر است. از این خمیر تکسچر در ضخامت های زیاد هم می توان استفاده نمود.

 

تکسچر سنداستون sandstone

این نوع تکسچر دارای بافت با سنگهای ریز مناسب ایجاد بافت های زبر و سیمانی و ایجاد پتینه سنداستون یا نمای شنی روی دیوار  و متریال مختلف است . بعد از خشک شدن نمای سنگی و زبر به کار می دهد .

 

تکسچر کاهگل

همانطور که از نام آن پیدا است این نوع خمیر تکسچر به کارتان شکل کاهگل داده و مناسب خلق کارهای سنتی و ایجاد بافت کاهگل می باشد.

 

تکسچر ترک crack

این نوع از تکسچر برای ایجاد ترک در بافت برجسته بکار می رود. این تکسچر پس از خشک شدن حالت ترک بخود می گیرد که باعث جذابیت نقاشی و حالت خاص آن می شود.

 

تکسچرهای دیگری نیز در بازار یافت می شوند که خیلی متداول نبوده و در موارد خاص استفاده می شوند. مانند تکسچر بتونو (بافت بتن) ، تکسچر ولادا (بافت مخملی)، تکسچر مورسیا (مخصوص شابلون)، تکسچر سویلا (بافت ماسه ای)،تکسچر میکروسمنت

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[metform form_id="6357"]
[metform form_id="6345"]

فراموشی رمز